Familjelivet

God Jul!!

Kategori: Allmänt

Önskar vi allla samojeder och släkt/vänner!

Det är en gammal bild, dåligt med snö, ljus och ork...men vi är lika söta för det!!!Ludde & Harry!

Varför vi röntgar vovvarna

Kategori: Allmänt

Jag har fått lite frågor om detta - både Ludde o Harry är röntgade.
Totte som maken hade när vi träffades var inte röntgad och inte heller Lufsen så många frågar varför vi röntgar.

Det är 3 aspekter som ligger till grund för att vi gör det. Alla 3 är lika viktiga ur vår synpunkt.

Jag skrev på ett avtal med uppfödaren att röntga hundarna. Ett avtal är ett avtal och därmed bindande! Visst kan man knö sig ur det men till vilken vits då - att jag sparar några kronor?? Totalt ointressant för vår del.

Genom att jag genomför röntgen och resultatet granskas av SKK's veterinärer så finns det data på hundarna, vår uppfödare ser då statistiken (vi meddelar ju även henne detta såklart) och kan efter detta bedöma om mamman och pappan var en bra kombination. Det är uppgifter som hon behöver för att driva en bra avel.

De röntgar armbågar och höftleder och även om hunden får bra resultat kan den bli sjuk på äldre dagar, finns ingen som helst garanti med ett A. Får den sämre resultat D eller E är det sannolikt att det kan bli problem men hunden kan mycket väl leva ett bra liv utan smärta eller problem. Det som är bra där är att du vet att du får helt enkelt inte överanstränga hunden i sådana lägen och du kan även sätta in medicin om och när det behövs.
Men hunden behöver absolut inte visa några symtom utan leva gott hela sitt liv.

Men för avelns skull så ska man inte avla på hundar med problem, man ska heller aldrig låna ut en tik eller hane för avel om de inte är registrerade och röntgade för hundarnas skull. Avel och genetik är komplicerat och det kan bli väldigt dyrt för hundägaren i slutänden.

Se bara på de hundar som smugglas in, hundar som säljs billigt utan ordentlig stamtavla etc, hundar som korsas etc.
Jag har själv haft en blandrastik men jag uppmuntrar inte det för i dagens läge vet vi inte vad som händer och sker med hundarna. Det är vi själva som får betala dyrt med försäkringar och veterinärvård - det är verkligen inte värt det priset för att komma undan lite billigare.

Hund eller katt, eller vilket djur som helst är ett levande väsen som kan känna smärta men inte förmedla var det gör ont t ex. Det är vår skyldighet att ta hand om våra djur på det bästa sätt vi kan - för oss är Harry, Ludde, Ingeborg och Julle (våra 2 katter) våra familjemedlemmar och de ska behandlas med den kärlek vi kan ge dem.

Kram på er!

Harrys resultat och Luddes besök i skolan

Kategori: Allmänt

Harrys resultat blev fria höfter, armbågar o ögon - bokstaven blev B!
Lite konstigt tyckte maken o jag eftersom de var så imponerade i Katrineholm över hans fina bilder.
Men! Det är ett bra resultat - och vi har nu 2 st hundar med fina resultat från vår uppfödare Gunilla och Gunnar!

Nu slet Ludde åt sig tangentbordet!

Joserni, jag var med på lillmattes gymnasieskola! Hon skulle hålla ett föredrag om mej inför klassen och visa upp mej!!! Ujujuj, matte körde in mej, sedan fick jag gå en pinkrunda. Det var 2 hundar till där, små fisar och en kattunge. T o m rektorn var där!!! Och alla fotade mej, klappade om mej och jag bara är ju så fin!!! Skötte mej exemplariskt, drack vatten på tjejjerna toa, i ett handfat där och pussades hej vilt!
Lillmatte tyckte jag var urjobbig som skulle lukta o pinka på allting men så är det när man är inne i stan o ska markera revir.
Sen skulle vi åka buss, fick jättemycket klappar av busschauffören och jag lyckades kasta mej upp på ett säte så jag kunde se ut när vi åkte hem. Fast lillmatte blev väldigt tyst när matte sa 'han satt väl inte på sätet va...?'.
Sånt dravel hör vi inte!
När lillmatte skulle tillbaka in till stan var det samma chaffis som sa att egentligen skulle de betalat för Ludde eftersom han är en stor hund men han var ju så fin...!!!!
Sånt gillar vi!!!

Men Harry...stackaren...
När matte kom hem och släppte ut honom så sprang han omkring lite, matte ropade och han sprang nästan fram till grinden...men jag kom ju inte så han rusade tillbaka, ställde sig på bakbenen vid bakluckan och skulle se om matten glömt mej... sprang runt hela bilen och kikade t o m under den men ingen Ludde där. Följde med matte och for runt på tomten...ingen Ludde...ville inte följa med in utan han satte sig på trappen och ylade efter mej....sicken fin kompis jag har!!!! Han var så deppig sa matte.

Men sen när jag kom hem var det full rulle igen!

Idag har matte o husse köpt fågelmat plus att matte köpt lite julklappar till oss - matte sa nått om att hon inte ville ha några kommentarer om det slank med nått gosedjur...hehe....Lillmatte brukar alltid ha nån kommentar om att vi har leksaker. Än sen då säger matte då.....
Matte är bäst!!!

VOV på er!