Familjelivet

Varför vi röntgar vovvarna

Kategori: Allmänt

Jag har fått lite frågor om detta - både Ludde o Harry är röntgade.
Totte som maken hade när vi träffades var inte röntgad och inte heller Lufsen så många frågar varför vi röntgar.

Det är 3 aspekter som ligger till grund för att vi gör det. Alla 3 är lika viktiga ur vår synpunkt.

Jag skrev på ett avtal med uppfödaren att röntga hundarna. Ett avtal är ett avtal och därmed bindande! Visst kan man knö sig ur det men till vilken vits då - att jag sparar några kronor?? Totalt ointressant för vår del.

Genom att jag genomför röntgen och resultatet granskas av SKK's veterinärer så finns det data på hundarna, vår uppfödare ser då statistiken (vi meddelar ju även henne detta såklart) och kan efter detta bedöma om mamman och pappan var en bra kombination. Det är uppgifter som hon behöver för att driva en bra avel.

De röntgar armbågar och höftleder och även om hunden får bra resultat kan den bli sjuk på äldre dagar, finns ingen som helst garanti med ett A. Får den sämre resultat D eller E är det sannolikt att det kan bli problem men hunden kan mycket väl leva ett bra liv utan smärta eller problem. Det som är bra där är att du vet att du får helt enkelt inte överanstränga hunden i sådana lägen och du kan även sätta in medicin om och när det behövs.
Men hunden behöver absolut inte visa några symtom utan leva gott hela sitt liv.

Men för avelns skull så ska man inte avla på hundar med problem, man ska heller aldrig låna ut en tik eller hane för avel om de inte är registrerade och röntgade för hundarnas skull. Avel och genetik är komplicerat och det kan bli väldigt dyrt för hundägaren i slutänden.

Se bara på de hundar som smugglas in, hundar som säljs billigt utan ordentlig stamtavla etc, hundar som korsas etc.
Jag har själv haft en blandrastik men jag uppmuntrar inte det för i dagens läge vet vi inte vad som händer och sker med hundarna. Det är vi själva som får betala dyrt med försäkringar och veterinärvård - det är verkligen inte värt det priset för att komma undan lite billigare.

Hund eller katt, eller vilket djur som helst är ett levande väsen som kan känna smärta men inte förmedla var det gör ont t ex. Det är vår skyldighet att ta hand om våra djur på det bästa sätt vi kan - för oss är Harry, Ludde, Ingeborg och Julle (våra 2 katter) våra familjemedlemmar och de ska behandlas med den kärlek vi kan ge dem.

Kram på er!

Kommentera inlägget här: